21/04/2016
0 نظر
تب برفکی بیماری بسیار واگیری است که تقریباً همه زوجسمان از جمله نشخوارکنندگان اهلی را مبتلا میکند و باعث خسارات اقتصادی قابل توجهی میشود. عامل بیماری تب برفکی ویروسی از خانواده پیکورناویریده و از جنس آفتوویروس است.
مقاومت دربرابر عوامل فیزیکی و شیمیایی
ویروس عامل بیماری تب برفکی از جمله مقاومترین ویروسهای شناخته شده در طبیعت است.
دما :ویروس عامل تب برفکی با سرد کردن و منجمد کردن زنده میماند (حفظ میشود) و در دمای بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد به طور تصاعدی غیرفعال میشود.
pH: ویروس عامل تب برفکی در PH پایینتر از ۶ یا بالاتر از ۹ غیرفعال میشود.
مواد ضدعفونی کننده :هیدروکسید سدیم ۲% ، کربنات سدیم ۴% و اسید سیتریک ۲/۰% ویروس عامل تب برفکی را غیرفعال میکنند. این ویروس نسبت به یدوفورها ،ترکیبات چهارتایی آمونیوم ،هیپوکلریت و فنل ،به ویژه در حضور مواد آلی، مقاوم است.
ماندگاری ویروس
ویروس عامل تب برفکی در گرههای لنفاوی و مغز استخوان در pH خنثی فعال میماند، اما در عضلات وقتی pH پایینتر از ۶ باشد (یعنی پس از طی دوره جمود نعشی) تخریب میشود. ویروس عامل تب برفکی در علوفه آلوده و نیز در محیط، بسته به اندازه دما و pH میتوان بیش از یک ماه زنده بماند.
واگیری و مرگ و میر
تب برفکی، از واگیرترین بیماریهای دامی است که باعث خسارات اقتصادی قابل توجهی میشود. میزان مرگ و میر در دامهای بالغ، کم است. اما به دلیل ایجاد میوکاردیت ، میزان مرگ و میر در دامهای جوان زیاد است.
میزبانها
گاوسانان (گاو،گاو کوهاندار هندی – زبو – گاومیش اهلی ،یاک – گاو میش اهلی تبت) ،گوسفند،بز ، خوک، همه نشخوارکنندگان وحشی و میزان حساسیت شترسانان (شتر، شتر جماز – شتر تک کوهانه بومی عربستان و شمال آفریقا،شتر بیکوهان آمریکایی – لاما،شتر بیکوهان پشم بلند آمریکایی) کم است.
راه انتقال
ویروس بیماری تب برفکی از راههای مستقیم و غیرمستقیم به شرح زیر انتقال مییابد:
– تماس مستقیم یا غیرمستقیم (ریزقطرهها)
– جانداران ناقل (انسان و مانند آن)
– ناقلین بیجان (وسایل نقلیه،ابزار کار)
– از طریق هوا،به ویژه در مناطق استوایی (تا ۶۰ کیلومتر در خشکی و ۳۰۰ کیلومتر در دریا)
منبع ویروس
منابع ویروس تب برفکی عبارتند از :
– دامهای بیماری که نشانههای درمانگاهی بیماری را نشان میدهند یا در دوره کمون قرار دارند.
– ترشحات تنفسی ، بزاق ،مدفوع و ادرار ،شیر و منی (تا ۴ روز پیش از بروز نشانههای درمانگاهی)
– گوشت و آلایشی که pH آن ، به کمتر از ۶ کاهش نیافته باشد.
– دامهای ناقل : به ویژه گاو و گاومیش اهلی شده آسیایی ،دامهایی که دوره نقاهت پس از بهبود را طی میکنند و دامهای واکسینه شده دفع کننده ویروس (ویروس در ناحیه پایینی حلق گاو به مدت ۳۰ ماه و در گاومیش به مدت طولانیتر و در گوسفند به مدت ۹ ماه باقی میماند). گاومیش دماغه آفریقا میزبان نگهدارنده اصلی سروتیپهای SAT است.
وقوع
بیماری تب برفکی در مناطقی از قاره آسیا، آفریقا، خاورمیانه و آمریکای جنوبی (همهگیریهای انفرادی در مناطق عاری از بیماری) بومی است.
دوره کمون
دوره کمون بیماری تب برفکی از ۲ تا ۱۴ روز متفاوت است.